×
صفحه نخستدرباره سایتشرایط استفادهحریم خصوصیتماس با ما
اصول اعتقاداتاخلاقیاتتاریخاجتماعیاحکامادیان دیگراقتصادبشاراتحقوق بشرسیاستپاسخ به اتهاماتشعر و ادبفهرست تمام مقالات
پیامهای مرکز جهانی بهائی اخبار جامعۀ بهائی گشت و گذار در اخبار بخش سردبیر

برای شروع یا قطع اشتراکتان در خبرنامه سایت، آدرس ایمیل خود را در ذیل وارد کنید.

ثبت نام
قطع اشتراک
twittertelegraminstagram
×
ببخشید کجا می‌توانم تمام پیامه ... بسیار پرمحتوی و پرمعنا بود یاد ... مهم نیست بهائیت دین است یا هرچ ... واقعا تاسف آوره.این اتفاق در ا ...
در پاسخ به فصلنامه مطالعات تاریخی شماره های 17 و 20 در پاسخ به ویژه نامه 29 ایّام جام جم ندای حق
یوزارسیف هم خاتم النبیّین بود!وقت آن است كه بدانيم دين بهايي چيستدرد دلی با خانم وزیر بهداشتآیا بهاییان در انتخابات شرکت می کنند؟تخریب گورستان‌ و عدم صدور جواز دفن بهاییان در شماری از شهرهای ایران
img

سایت نقطه نظر تلاشی برای رفع ابهامات و تعصبات عامه مردم راجع به دیانت بهائی است.

قدرت بشر در تغییر اتمسفر زمین- امری ناپسند
1396/06/25

قدرت بشر در تغییر اتمسفر زمین- امری ناپسند (۱)

نوشتۀ مایکل کِرتوتی ‌(Michael Curtotti) (۲)

۴ ژوئن ۲۰۱۷
ترجمۀ مهرداد جعفری

در میان اِنذارات حضرت بهاءُالله یکی که بسیار قابل توجّه است ظرفیّت بشر در تغییر هوا می باشد. چنین پیشگویی در میان دیگر نُبُوّاتِ است که شاید دربارۀ دورۀ جدیدِ اَنترِپِسین (Anthropocene) از دورۀ زمین شناسی حیات بشر باشد.

«اسبابِ عجیبۀ غریبه در اَرضْ [زمین] موجودْ، ولکن از اَفئده [قلوب] و عُقول مَستور [پنهان] و آن اسبابیست که قادر است بر تبدیل هواءِ اَرض کُلِّها [کلِّ هوای زمین] و سَمّیّتِ آن سببِ هلاکت.» ۳

به نظر نمی رسد حضرت بهاءُالله در مورد طبیعت و حقیقتِ این "اسبابِ عجیبۀ غریبه" ذکری در دیگر آثار خویش نموده باشند. به نظر می رسد این اِنذار امری است که در زمینۀ عمومی تر لزوم توجّه به "اعتدال" در "مَدَنیّت" قرار می گیرد که دربارۀ آن حضرت بهاءُالله فرموده اند «اِنَّ التَّمَدُّنَ الَّذیٖ یَذْکُرُهُ عُلماءُ مِصرِ الصَّنایِعِ وَ الفَضلِ لَو یَتَجاوَزُ حَدَّ الاِعتِدالِ، لَتَراهُ نِقمَةً عَلَی النّاسِ.»۴ [مضمون به فارسی: بدرستی تمدّنی را که عالمانِ حیطۀ صنایع و فضل ذکر می کنند، اگر از حدّ اعتدال تجاوز کند، البتّه آن را رنج و عقوبتی بر مردم می بینی.] در این مقام بوضوح می توان استنباط نمود بیان مبارک اشاره ای است به آنچه که بشر نسبت به محیط زیست خویش انجام می دهد و نه آنچه که می توان حوادث طبیعی نامید.

با توجّه به تمام اکتشافات علمیّه در مورد این مسأله می توان به دو عنصر توجّه را معطوف نمود که تا حال مورد استفادۀ بشر قرار گرفته که قادر به ایجاد "سمّیّتِ هوا و کرۀ اَرض" می باشند.

اورانیوم- که از زمین استخراج شده و تا حال بشر آن را در دو مورد ساختن تسلیحات کشتار عمومی و تولید نیروی برق به کار گرفته است. اگر این تسلیحات هسته ای بطور کامل و یا قسمتی از آن را به کار گرفته شود کرۀ زمین بطور کلّی با آنچه امروزه دیده می شود تفاوت فاحشی خواهد داشت. باعث ایجاد فاجعۀ عظیم خواهد گردید که اثرات شدید ابدی بر محیط زیست خواهد داشت. به عنوان مثال می توان از چرنوبیل (Chernobyl) و فوکوشیما (Fukushima) نام برد که شاهد قدرت مخرّبۀ این دو حادثه بودیم که تا چه حدّی توانسته عامل سَمّیّت محیط زیست گردد و تا چه حدّ صدماتشان در محیط اطراف این دو فاجعه پراکنده شده.

عنصر بعدی کربن می باشد- که آن را هم بشر از زیر زمین استخراج نموده و به عنوان منبع سوخت به کار می گیرد و بر اساس شواهد علمی کربن هم اثراتی در تغییر هوا و درجۀ حرارت زمین دارد.

این دو عنصر لزوماً تنها نمونه ها نیستند- شاید مَدَنیّتِ صنعتی آینده قادر باشد ترکیبات بیشتری با چنین خواصّی تولید نماید.

این نظریه که بشر قادر است شرایط و امکانات موجود کرۀ زمین را تغییر دهد اصطلاح جدید علمی به خود اختصاص داده که به آن اَنترِپِسین (Anthropocene) اطلاق می شود. یعنی دورانی جدید از حیات کرۀ زمین که از نظر علم زمین شناسی دورۀ تازه ای است که سرنوشت زمین و تغییرات آن در دست نوع بشر است: تنها نوعی در میان میلیون ها نوع که این سیّاره محلّ زندگی همۀ آنهاست.

حضرت بهاءُالله در اواخر قرن نوزدهم، قبل از این که دانشمندان بتوانند حتّی نظری دربارۀ این قدرت نهفتۀ بشر داشته و یا بتوانند آن را تشریح نمایند، دربارۀ آن می نوشتند.

حضرتشان علاوه بر این نظریه آنچه را که بشر برای ادامۀ حیات لازم دارد در آثار خویش متذکر گردیده اند.

«مقصودْ اصلاحِ عالم و راحتِ اُمَم بوده این اصلاح و راحت ظاهر نشود مگر به اتّحاد و اتّفاق» ۵

گرچه بسیاری ممکن است اتّحاد بشر برایشان امری غیرعملی باشد ولی حضرت عبدُالبهاء در مورد بسیاری امور مطالبی فرمودند که غیرممکن بودن آنان متصّور بوده ولی امروزه ظاهر شده و تحقّق یافته.

«و بعضی اشخاص که از هِمَمِ [عزم ها؛ کوشش ها] کلّیّه عالم انسان بی خبرند این امر را بسیار مشکل بلکه مُحال و مُمتنع شمرند. نَچنان است بلکه از فضل پروردگار و عنایاتِ مُقرّبینِ درگاهِ آفریدگار و همّتِ بی همتایِ نفوسِ کاملۀ ماهره و افکار و آراءِ فرائدِ زمانه [اشخاص یگانه و بی نظیر زمانه] هیچ امری در وجود مُمتنع و مُحال نبوده و نیست. همّت همّت، غیرت غیرت لازم است. چه بسیار امور که در اَزمِنۀ [زمان های] سابقه از مَقولۀ مُمتنعات شمرده می شد که ابداً عقول تصوّرِ وقوع آن را نمی نمود. حال ملاحظه می نمائیم که بسیار سهل و آسان گشته و این اَمرِ اَعظمِ اَقوَم که فِی الحقیقه آفتابِ اَنوَرِ جهانِ مَدَنیّت و سببِ فوز و فلاح و راحت و نَجاحِ [رستگاری] کلّ است از چه جهت مُمتنع و مُحال فرض شود ولابدّ بر اینست که عاقبت شاهدِ این سعادت در انجمنِ عالم جلوه گر گردد.» ۶

پاورقی ها:
توجّه: برای «محفوظ بودن حقّ چاپ» به اصل مقاله به انگلیسی مراجعه فرمائید.
(۱). این مقالۀ شمارۀ ۵۹ نویسنده می باشد.
(۲).مایکل کِرتوتی به مناسبت جشن دویستمین سالگرد تولّد مبارک حضرت بهاءالله که در ۲۱\۲۲ اکتبر ۲۰۱۷ برگزار می گردد تعهّد شخصی نموده که تا آن روز ۲۰۰ مقاله در مَواضیع مختلفۀ دیانت بهائی بنویسد. برای اصل این مقاله ها به: //beyondforeignness.org/ مراجعه فرمائید.
(۳). الواح مبارکۀ نازله بعد از کتاب اَقدس، کلماتِ فردوسیّه، صفحۀ ۳۸.
(۴). منتخباتی از آثار حضرت بهاءُالله، شمارۀ ۱۶۴.
(۵). ایضاً، شمارۀ ۱۳۱.
(۶). رسالۀ مَدَنیّه.

نظر خود را بنویسید