×
صفحه نخستدرباره سایتشرایط استفادهحریم خصوصیتماس با ما
اصول اعتقاداتاخلاقیاتتاریخاجتماعیاحکامادیان دیگراقتصادبشاراتحقوق بشرسیاستپاسخ به اتهاماتشعر و ادبفهرست تمام مقالات
پیامهای مرکز جهانی بهائی اخبار جامعۀ بهائی گشت و گذار در اخبار بخش سردبیر

برای شروع یا قطع اشتراکتان در خبرنامه سایت، آدرس ایمیل خود را در ذیل وارد کنید.

ثبت نام
قطع اشتراک
twittertelegraminstagram
×
ببخشید کجا می‌توانم تمام پیامه ... بسیار پرمحتوی و پرمعنا بود یاد ... مهم نیست بهائیت دین است یا هرچ ... واقعا تاسف آوره.این اتفاق در ا ...
در پاسخ به فصلنامه مطالعات تاریخی شماره های 17 و 20 در پاسخ به ویژه نامه 29 ایّام جام جم ندای حق
یوزارسیف هم خاتم النبیّین بود!وقت آن است كه بدانيم دين بهايي چيستدرد دلی با خانم وزیر بهداشتآیا بهاییان در انتخابات شرکت می کنند؟تخریب گورستان‌ و عدم صدور جواز دفن بهاییان در شماری از شهرهای ایران
img

سایت نقطه نظر تلاشی برای رفع ابهامات و تعصبات عامه مردم راجع به دیانت بهائی است.

مقاومت دربرابر محرومیت از تحصیل
1386/03/01

این مقاله به بررسی علل انگیزشی یادگیری و خدمات اجتماعی دانشجویان، استادان وحامیان داوطلب موسسه تحصیلات عالی بهائی درایران (BIHE) میپردازد ( (BIHEیک ابتکارمحلی از طرف بهائیان فرهنگی است که پس از اخراجشان از دانشگاههای عمومی، به علت وفاداریشان به دیانت بهائی، یک موسسه تحصیلات عالیه را تاسیس نمودند که درخدمت جوانان بهائی باشد که به همان دلیل مورد تبعیض واقع وکنار گذاشته شده بودند .
این مقاله نتایج یک مطالعه توصیفی وپدیده شناسی - فرهنگی است که جوهر تجارب 180 نفراز دانشجویان، اساتید واعضای اموراداری را تحت شرایط غیرمعمول اجتماعی- سیاسی استخراج مینماید.
BIHE اقدام یک جامعه اقلیت را ارائه می دهد که با موفقیت یک فضای اجتماعی راکه مورد نیاز دانشجویان بهائی وپرسنل اداری بود فراهم آورده تا از لحاظ علمی فرهنگی و اجتماعی درگیرباشند وبا همتایان وهمکارانشان که به یک نسبت از آزار واذیت و درحاشیه قرار گرفتن از لحاظ اجتماعی - سیاسی رنج میبرند، پیوند داشته باشند وبا یکدیگر همدردی نمایند .
ابتکارات آموزشی محلی یکی از پدیده های معمول جوامع باز هستند. اگرچه بندرت اسنادی درمورد ابتکارات آموزشی درجوامع بسته، جائیکه یک گروه اقلیت از دستیابی به دانشگاهها منع شده اند، موجود میباشند. در جمهوری اسلامی ایران، اعضای دیانت بهائی، بزرگترین اقلیت درایران، از ورود به دانشگاههای عمومی محروم هستند. ( جامعه بین المللی بهائیBIC)
بهائیان به منظور برخورداری از تحصیلات عالیه بدون نیاز به انکار دیانتشان، دانشگاه بازمخصوص خود ایجاد کردند که به نام موسسه تحصیلات عالی بهائی(BIHE) شناخته میشود. این مقاله سازماندهی وارائه خدمات تحصیلات عالیه از طریق BIHE)) را به تصویرمی کشد، ابتکارات آموزشی مخصوص یک اقلیت که در یک محیط خصمانه ازلحاظ اجتماعی - سیاسی اجرا می شود.
بهائیان ایران و دانشگاهBIHE
بهائیان ایران اعضاء دیانت بهائی هستند ، دیانت مستقل جهانی ( (Barrett 1988با کتب مقدس، ادعیه، قوانین دینی وسیستم تشکیلاتی مخصوص به خود. مؤسس و پبامبر این دیانت، بهاء الله (1817-1892)، یك نجیب زاده و فرزند یکی ازوزیران با نفوذ شاه ایران بود بهاء الله اکثر عمرخود را در تبعید یا زندان درعراق، ترکیه، عکا و فلسطین ( که هم اکنون اسرائیل شمالی است ) سپری نمود. آثاربهاء الله هم به همان اندازه که ازماهیت روحانی برخورداراست ماهیت اجتماعی نیز دارد وبه موضوعاتی از قبیل هدف حیات انسان، زندگی پس از مرگ، نقش اجتماعی دین، پیش نیازهای رشد روحانی وهمچنین شرایط مورد نیاز برای توسعه تمدن، صلح ورفاه در دنیا می پردازد .
جامعه بهائیان ایران درطی حیات بهاء الله، زمانی که بهائیان ایران الواح ورساله های زیادی از بهاء الله راکه بعدا فصول آثار مقدس بهائی شد، دریافت ، کپی وبین خود پخش می کردند پدید آمد. کمی بعد بهائیان ایرانی یک شبکه ازموء سسات اجتماعی ، که مسئول مدیریت امورمحلی وملی جامعه بود، علاوه برتاء سیس مدارس دخترانه، بیمارستانها وبرنامه های سواد آموزی بزرگسالان را تشکیل دادند .
به عنوان مؤمنین یک دیانت بعد از اسلام، بهائیان ایرانی مرتبا از آزار و اذیت رنج می برند. این تضییقات بر ضد بابیان ایران در1852، قتل وعام یزد در 1903و برنامه شورشهای شهری وروستائی از 1950 به بعد به اوج خود رسید.

پس از انقلاب اسلامی درسال 1979، آزارواذیت مجددا شدت گرفت وبه اعدام 200 نفر بهائی، زندانی، مصادره اموال وتخریب اموال وهمچنین تعطیلی وتحریم مؤسسات بهائی منجر شد. تصمیم دولت ایران مبنی بر محرومیت بهائیان از دسترسی به دانشگاههای عمومی قسمتی از حملات عمدی شد تا از توسعه وپیشرفت بهائیان ایرانی جلوگیری شود.
یک یادداشت محرمانه که توسط شورای انقلاب ایران تهیه وتوسط آیت الله خامنه ای تائید شده است اینگونه بیان می کند که: طرز برخورد دولت (با بهائیان) باید به گونه ای باشد تا از پیشرفت وتوسعه آنها جلوگیری شود ......آنها درصورتی که خودرا به عنوان بهائی معرفی نکنند، میتوانند در مدارس ثبت نام کنند......ترجیحا بایستی ازآنها درمدارسی ثبت نام بعمل آید که از ایدئولوژی مذهبی قوی ومؤثری برخوردار باشد .... درطی ثبت نام ویا درحین دوره های درسی به محض اینکه مشخص شود بهائی هستند، باید از دانشگاهها اخراج شوند.
BIHE توسط اساتیدی که درسال 1979 از دانشگاهها اخراج شده بودند به عنوان یک دانشگاه آزاد(باز) تاسیس شد، تا نیاز تحصیلات عالیه جوانان بهائی، که به همان صورت از دانشگاهها اخراج یا از دسترسی به دانشگاههای عمومی محروم شده بودند، را برآورده سازند. تا پائیز 1998 که دولت به موء سسه حمله نمود، این موسسه، درجه لیسانس را در رشته های شیمی کاربردی، بیولوژی، علوم دندانی، علوم داروئی، مهندسی عمران، علوم کامپیوتر، روانشناسی، حقوق، ادبیات وحسابداری ارائه می داد. در این محدوه دروس، که توسط 5 دپارتمان دانشگاهی اداره می شدند، مؤسسه قادربود که بیش از 200 دوره مجزا را در هرترم ارائه دهد.
آموزش اساسا از طریق مکاتبه یا برای دوره های خاص علمی وفنی در کلاسهای گروهی کوچک که معمولا درخانه های شخصی برگزار می گردید انجام می پذیرفت . شبکه ای از جامعه حمایت لژستیکی مانند حمل ونقل، در اختیار گذاشتن جا و محل و میزبانی بعضی از اجتماعات آکادمیک را مهیا می کردند.
بین سالهای 1978و2005 BIHE توسط مراجع قدرت بارها تعطیل شد. قابل توجه ترین کوشش در سپتامبر واکتبر 1998 صورت گرفت که درطی آن 36 نفراز اساتید در سراسر ایران بازداشت شدند. بعلاوه 526 منزل بهائیان مورد هجوم قرار گرفت و تاراج گسترده اموال، پرونده ها و تجهیزاتی که برای BIHEاستفاده می شد توسط ماموران دولتی وزیرنظر مستقیم وزارت اطلاعات و کارگزاران اطلاعاتی دولت انجام پذیرفت.
در سالهای 2001 و 2002 ، 3 کلاس درسی که توسط جامعه استفاده می شد ضبط گردید و یک استاد به شعبه اطلاعات فراخوانده شد. مقامات مسئول در جولای 2002، امتحان ورودیBIHEرا در هشت محل مختلف بطورهمزمان برهم زدند، ازروند امتحان فیلم ویدئوی تهیه کردند ، از دانشجویان بازجوئی بعمل آوردندو کتابها و کاغذهای امتحانی را مصادره نمودندوبدین ترتیب نشان دادند که دولت یک سیاست ثابتی از ارعاب را دنبال می کند.
ازدسامبر2005 ،BIHEاعلام نمود که بیش از 100 نفراز اساتید با اعتبارنامه های ایرانی ویا بین المللی خدمات خودرا به گروه 2500 نفری از دانشجویان (که 75% آنها زن هستند) را ارائه می دهند .

از تشکیل رسمیBIHEدرسال 1987 حدود 1000 نفر جوان بهائی فارغ التحصیل شده اند. دانشگاههای مختلفی درکانادا، ایالات متحده، نیوزیلند، نروژ، انگلستان وسوئیس مدارک فارغ التحصیلیBIHEبه منظور ثبت نام در دوره های تحصیلی از راه دوردرخارج، را پذیرفته اند و بدینوسیله حدود 100 دانشجو درخارج از ایران ادامه تحصیل داده اند.
سئوالات تحقیق، تعیین حدود و محدودیتها و اهمیت پژوهش این مقاله تحلیل میکند که چرا وچگونه دانشجویان بهائی ایران، اساتید، پرسنل اداری وداوطلبین جامعه، خدمات تحصیلات عالیه را در طی 20 سال گذشته فراهم نموده اند.
اطلاعات وداده هایی که ارائه شده است از بیش از 100 نفر دانشجوی مرد وزن که درBIHEاز جون 2004 تا دسامبر 2005، تحصیل نموده اند و به همین ترتیب از یک گروه نمونهء 50 نفری از فارغ التحصیلانBIHEویک فارغ التحصیل سابق که درآن زمان در دسترس بودند گرفته شده است . از 30 نفراز اساتید BIHE، کارمندان اموراداری و داوطلبین جامعه نیزمصاحبه به عمل آمده است .آشکارا اندازهء گروه نمونه دانشجویان وکارمندان امور اداری نماینده حدود 2500 دانشجوئی که درحال حاضرثبت نام کرده اند یا آنهاکه فارغ التحصیل شده اند یا صدها داوطلبی که خدماتشان رادر20 سال گذشته تقدیم کرده اند نمی باشد . این داده ها شامل پاسخ آن دانشجویانی که پس از دسامبر 2005 نیز ثبت نام کرده اند نمی باشد. اطلاعات از دانشجویانی که انصراف داده اند نیز جمع آوری نشده است .
این مقاله اولین تحقیق تجربی برای به تصویرکشیدن یک پروژه تجربی- درون جامعه ای است که توسط جامعه بهائیان ایران انجام پذیرفته است . اگرچه سوابقی درخصوص ابتکارات فردی برای تحصیلات عالیه که توسط جوامع یهودی تحت شکنجه دولت آلمان نازی، فلسطینیهائی که از ثبت نام دردانشگاههای اسرائیل خودداری کردند، جوانان بومیان آمریکا که مدارسی با عنوان مدارس بقا در ایالات آمریکای مرکزی تأسیس کردند وروستائیانی که مدارسی برای زنان ودختران درنواحی از افغانستان تأسیس کردند که معتقد به جدا سازی دختران و پسران بودند، موجود است با این حال، ما از اقلیتهای دیگری که تعمدا به کنارگذاشته شده اند و ناچاراً با استفاده از خدمات ارائه شده در جامعه محل سکونتشان، تحصیلات عالیه را سازمان داده باشند، اطلاعی نداریم.
روش تحقیق این مقاله یک تحقیق پدیدار شناختی - فرهنگی توصیفی را ارائه میدهد که جوهره تجارب گروهها وافراد بهائی را، که در شرایط دشوار سیاسی - اجتماعی تحصیل نموده و کارکرده اند، بصورت خلاصه آشکار می سازد.
این بررسی عوامل انگیزشی، که باعث تداوم تلاشهای دانشجویان بهائی برای کسب درجه دانشگاهی درBIHEبوده است، دلایل انگیزشی اساتید برای ایجاد و حفظ یک جایگزین مانند دانشگاه باز و دلایلی که چرا اعضاء جامعه برا ی پاسخگوئی به نیازهای لژستیکی BIHEواموراداری آن داوطلب شدند، را مورد مداقه قرار می دهد. برای پاسخگویی به این سئوالات ، روشهای جمع آوری داده چندگانه، مانند بحث های متمرکز برگروه، مصاحبه های جامع و فراگیر با نظارت بر شرکت کنندگان استفاده از اسناد و مدارک، بکار گرفته شده اند. مصاحبه ها در یک جلسه غیررسمی، جائی که شرکت کنندگان از اهداف تحقیق مطلع گشتند و درحالیکه به بحث آزاد مشغول بودند از آنها سئوالاتی میشد، برگزار گردید. از آنجائیکه 75% از دانشجویان BIHEرا خانمها تشکیل میدهند، اکثرمصاحبه کنندگان واعضاء گروه از دانشجویان زن تشکیل می شدند.

از یک دستگاه ضبط صوت به منظور ضبط تمرکز بحث های گروه استفاده شد که بعدا به متن فارسی تبدیل گردید. درطی مصاحبه، به منظور ثبت یافته های تحقیق، یادداشت برداری شد.
درنبود اسناد چاپی درمورد BIHE(که اکثرا توسط دولت مصادره یا توسط مدیران مخفی نگاه داشته می شوند) سندهائی راکه توسط BIC ( جامعه بین المللی بهائی)، سازمان ملل و خبرنگاران بین المللی نشرشده بود، مورد تحلیل واقع گردید.
داده های مصاحبه، یافته های نظارت واطلاعات مستند یادداشت ،و بارها مرور شدندتا لغات و جملات کلیدی که پاسخی برای سئوالات تحقیق ارائه می دادند برجسته ومشخص شوند. داده هابصورت دسته های موضوعی طبقه بندی شدند که نهایتا ساختاری را برای ارائه دسته های اصلی وشاخص مهیا می کردند .برای تائید میزان اعتباروسندیت یافته ها، نتایج تحقیق با 10 نفرازمصاحبه شوندگان ( دانشجویان ، اساتیدوکارمندان بخش اداری و اعضای جامعه ) درمیان گذاشته شد که اعتبار و صحت نتایج و استنتاجهای این مقاله را تائید نمودند.
نتایج تحقیق دراین بخش داده ها براسا س علل فعالیت، انگیزه های یادگیری وخدماتی دانشجویان، اساتید وگروه کارمندان ارائه شده، یافته ها از طریق نشان دادن نقل قول هاازمصاحبه ها، اسناد ومشاهده یادداشتها ارائه وتحلیل می شوند.
بحثی باعنوان درسی که آموخته می شود ودلایل آنها برای سایر اقلیتها دربخش نتیجه گیری ارائه می شود.
انگیزه دانشجویان بهائی
اکثر دانشجویان بهائی اظهار نمودند که آنها به علت اشتیاق عمیق یادگیری ونبود حق انتخاب دیگر در BIHEثبت نام کردند.
من حق انتخاب دیگری برای برخورداری از تحصیلات عالیه نداشتم. تمام دوستان غیربهائی من تلاش می کردند که به دانشگاه وارد شوند ، چرا من نبایستی این کاررا می کردم (دانشجوی پسر از اصفهان)
تعلیم وتربیت اساس پیشرفت بشراست . چگونه می توانستم به دولت اجازه دهم که این حق را از من بگیرد؟ .....من درهرصورت علم خواهم آموخت. BIHE برای من فرصتی فراهم آورد تابه تحصیلاتم ادامه دهم .این طریق مطالعه بسیارسخت بود ولی ارزش آنراداشت. (دانشجوی دختراز اصفهان)
موضوع دوم علاقهء دانشجویان بهائی به مشغول شدن در فضای دانشگاهی، شغلی واجتماعی است.
- من جوان هستم. نیاز دارم با جوانان باشم. نیازدارم فعال باشم..... درBIHE ثبت نام کردم تا تحصیل علم کنم وبا دیگر جوانان باشم .... تحصیل علم باعث میشود که احساس جوانی کنم . دلم نمیخواست که با توقف در یادگیری احساس پیری کنم . (دانشجوی پسراز زاهدان)
- چه چیزی به مادر سه فرزند انگیزه می دهد تا مطالعاتش را دررشته علوم دندانی دنبال کند ؟ واضحا بایستی انگیزه قوی فراگیری وجود داشته باشدقبل از اینکه او چنین قدمی بردارد. دانشجویانBIHE واقعا می خواستند که مانند سایرین ازحق تحصیل بهره مند باشند . (یک استاد خانم از شیراز)
- فکر می کردم با مطالعه مهندسی عمران درBIHEبعدها بتوانم کاری پیدا کنم .اگر کسی بتواند ثابت کند که کارراخوب بلد است احتیاجی به مدرک نیست ( دانشجوی پسرازحومه اصفهان )

موضوع سوم که مطرح می شود مقاومت است: بهائیان به منظور اعتراض درمقابل تصمیم دولت برای محرومیت آنهااز دانشگاههای عمومی وارد BIHEشدند.
- قبل از انقلاب، بهائیان ایران از تحصیلات بالائی برخورداربودند. یکی از دلایلی که دولت ماراازتحصیل محروم کرداین بود که متوجه شدند از طریق تحصیل، جامعه ما پیشرفت می کند. هیچوقت به آنها اجازه نمی دادم که حق تحصیل راازمن بگیرندوریشهء جامعهء من را بدین وسیله بخشکانند. ( دانشجوئی از کرمان )
- مدرک من دررشته روانشناسی ارزش زیادی برای من دارد. اینطوری من به دولت ایران می گفتم که من یک بهائی هستم وبه این افتخارمی کنم و اهمیتی نمی دهم اگرشما میخواهید ماراازبین ببرید. ماهنوز زنده هستیم من نیاز داشتم که با مدرکم کاری انجام دهم . می خواستم ثابت کنم که این کاررابرای هیچ انجام ندادیم. ( نقل از دانشجوئی درBIC 2005 صفحه 25)
موضوع چهارم یک ارتباط مثبت وحس دین به افراد مختلفی است که این خدمات را برای BIHEفراهم نموده اند.
- همیشه تحت تاثیر فداکاری اساتید خودمان بودم که علیرغم مشکلات مختلف وتحت هر شرایطی به تدریس خود ادامه می دادند . با وجود اینکه علاوه برتدریس درBIHEبایستی برای گذران زندگی خود نیز کارمی کردند. بارها وقتی درمقابل موج تازه ای از مشکلات قرار می گرفتیم تصمیم می گرفتم که ازتحصیل انصراف دهم اما وقتی به یاد می آوردم که این اساتیدچقدر به ما اهمیت می دهند(حتی بیشتراز آنچه که ما به خودمان اهمیت می دادیم ) تصمیم می گرفتم که به تحصیل ادامه دهم . این هم دلیل دیگری است که چرا تصمیم گرفتم خودم یکی از اعضاء گروه اساتید در BIHEشوم. می خواستم معلمی مثل آنها بشوم . (یک دانشجوی دختراز شیراز)
- به نظر میرسد که همه درحال کمک به ما هستند ، خانم میزبان مابا عشق ازما پذیرائی می کند . مسئولان حمل ونقل دانشجویان مغازه خود را ترک میکردند تا بیایند و دررفت وآمد به ما کمک کنند . یکی با خودش تخته وایت برد می آورد . یکی دیگر آشپزی می کرد. دیگری برای شب ما جاومکان تهیه می نمود وکاری می کرد که خود رادرمنزل حس کنیم . از طرف دیگر، یک نفر دیگر خانه خود رابرای کلاسها دراختیار میگذاشت . خانم پیری سبزیجات تازه راپاک کرده، در حالی که نفر دیگر برای ما چای دم می کرد.تنها کاری که قراربود ماانجام دهیم درس خواندن بود. چگونه تمامی این افراد به سختی کار می کردندتا به ماکمک نمایند تحصیل کنیم درحالیکه هیچ توقع پاداش مادی از ما نداشتند . این ما را خیلی متواضع می کردو متوجه می شدیم که حالانوبت ما است که تا جائی که امکان دارد به سختی درس بخوانیم . ( دانشجوی دختر از کرمانشاه)
قطعات انتخابی قبلی نشان می دهند که BIHEبه نحوموء ثری پاسخگوی نیازهای احساسی واجتماعی جوانان بهائی بوده است . دسترسی به تحصیلات عالیه رامهیا نمود، عطش درونی برای کسب دانش را فرونشاند، امیدهایی به جهت به رسمیت شناختن تلاشهای آکادمیک افراد را از طرف دانشگاههای خارج ازایران حمایت کرد، راهی را به جهت برقراری ارتباط افرادی که از تضییقات ومحرومیت ها رنج می برند مهیا نمودو راهی را به منظور مقاومت صلح طلبانه ای با سیاست محرومیت تحصیلی دولت ایران گشود. BIHEبه دانشجویان کمک کرد تابا شرایط سخت احساسی - اجتماعی بصورت سازنده ای روبرو شده و کامیاب شوند .

انگیزه گروه اساتید
اعضای گروه اساتید که بسیاری ازآنان دانشورانی بودند که با اخراج بهائیان از دانشگاهها حرفه خود را ازدست دادند ، وجود BIHEرا فرصتی یافتند تا در حوزه تخصص خود فعال بمانند:
- من نمیخواهم آن روزها را به یاد آورم. سال آخر دانشگاه بودم. قراربود پزشگ شوم ولی بعد ناچار شدم درمنزل بمانم بااین امید که دولت تغییر عقیده داده ومن بتوانم به تحصیلاتم ادامه دهم. سالها گذشت ولی چیزی تغییر نکرد. به من گفتند اگربه دین اسلام بگروم می توانم به تحصیلاتم ادامه دهم اما چگونه میتوانستم وانمود کنم درحالیکه اعتقاد داشتم که صداقت اساس جمیع فضائل انسانی است. (استاد خانم از اصفهان)
- سال آخر دانشگاه تهران بودم و آماده فارغ التحصیلی . اما انقلاب واقع شد واز ادامه تحصیل محروم شدم . تنها انتخابی که پیش رو داشتم ازدواج کردن ، بچه دارشدن، اشتغال به امور خانواده ، مطالعه وفکرکردن درمورد آرزوهایم بود. اما یکروز ازمن سوال شد که آیاحاضرم در BIHEتدریس کنم و به نوشتن مواد درسی کمک کنم . این عالی ترین لحظه زندگی من بود. خدمت به حضرت بهاء الله بوسیله کمک به جوانان به ادامه تحصیل . عالی بود. به سختی مشغول کارشدم . همسروتمام خانواده ام به یاری من شتافتند. همزمان باشروع کارتماسم با دوستان دانشگاهی قدیمم برقرار شد. خیلی سخت ولی مهیج بود. چادر می پوشیدم تاوارد محوطه دانشگاه شوم.بایستی از تمامی درهای بسته ای که کارت شناسائی لازمه را برای دسترسی به کتابها لازم داشت می گذشتم . اما همیشه به محض ورودم یک دست غیبی درها را میگشود.( استاد خانم ازتهران )
- هرکسی به عالم انسانی به روش خودش خدمت می کندواین اساتید به وسیله تدریس به این جوانان به بشریت خدمت کردند و ظرفیت و توانایی لازمه را برای انجام این کار داشتند. اکثر آنها بهرصورت قبلا دردانشگاههای رسمی درس می دادند بنابراین به تدریس عادت داشتند . دولت قادر به متوقف کردن آنها نبود . تا زمانیکه یادگیرنده ای وجود داشت این معلمان آنها را آموزش می دادند .( خانم عضو پرسنل اداری ازتهران)
دومین موضوع که مطرح است ارزش ولیاقت خدمات جامعه و احتیاج به حفظ آن در زمان نیاز است .
- وظیفهء ما بود که به امر خدمت نمائیم . بسیاری از دوستان ما جانشان را به خاطر بهائی بودن از دست دادند . آنچه ماانجام دادیم درمقایسه چیزی نبود .( استاد آقا از تهران )
- خدمت در BIHEرا به این علت انتخاب کردم که مرا مفتخر می ساخت وبه من مقام ارجمندی در جامعه اعطاء می کرد .( استاد آقا ازتهران )
- آنها می خواستند که به امربهائی خدمت کنند. تدریس خدمتی بود که می توانستند تقدیم نمایند. به عنوان یک میزبان من شاهد تعامل بین جوانان واساتید بودم . از لحاظ احساسی همدیگرراحمایت می کردند. هرکدام به یک دلیلی آنجا بودند، می خواستند نشان دهند که زنده هستند و هیچکس نمیتواند ذهنشان را بوسیله نگاه داشتنشان درمنزل خالی کند. سخت کارمیکردندتا جامعه خودشان را پیشرفت بدهند وبگذارند که روز به روز رشد کند. ( داوطلب خانم از تهران )
موضوع سوم بلند پروازی در پیش انداختن BIHEوقراردادن آن به عنوان الگوئی از برتری آکادمیک است.

- اگرچه ما درابتدا به گروه اجرائی بومی ومتعهد خود متکی بودیم اما خودمان رامحدود نکردیم . ما برخی از اساتید برجستهء دانشگاههای عمده کشور رابصورت مرتب وبه عنوان اساتید میهمان استخدام می کنیم تا توانائیهای ما را تکمیل کرده وتجارت بیشتری هم برای دانشجویان وهم پرسنل خودمان مهیا نمایند.BIHE) 2005، صفحه 5)
- فرصت فراهم ساختن خدمات تحصیلات عالیه، اعضای BIHEرا قادرساخت تا با محرومیت تحصیل خود کنار بیایند. عطش دانشجویان برای کسب علم ونظم وانضباط وتعهدشان به هدف برتری آکادمیک، موجب ایجاد یک محیط آموزشی قابل قبول و رضایت بخش برای گروه اساتید شده است . همکاری متقابل بین دانشجویان به حاشیه رانده شده اما متعهد با پرسنل به حاشیه رانده شده اما متعهد باعث شد کهBIHE علیرغم خصومتی که بهائیان بایستی در طی سالیان دراز متحمل می شدند ، به یک جایگاه مقدس اجتماعی وآکادمیک تبدیل شود.
انگیزه های داوطلبین
داده هائی که تجارب داوطلبین جامعه را نشان می دهد، مشخص می کند که اعضاء جامعه ای که BIHEرا حمایت کردند دلیلی مشابه گروه اساتید را داشتند : به جوانانشان اهمیت میدادند ، این را وسیله ای برای اعتراض بی صدا وصلح آمیزو یک راه پر معناوعملی برای خدمات جامعه محسوب می کردند .
- من یک خانه بزرگ دارم. اتاق میهمان خود رابرای دانشجویان و پرسنلBIHEتا حدود هشت بار درماه دراختیار می گذارم. BIHE نیاز داردکه کلاسهایش را درمنازل که تا ظرفیت 15 نفر بتوانندجای دهند تشکیل دهد. به علت امنیتیBIHE به منازلی باهمسایه های خوب نیاز دارد. همسایه های من خیلی مهربان هستند . آنها میدانند که من بهائی هستم ومی دانندکه جوانانی که به منزل من می آیند به جهت یادگیری آنجا هستند . من واقعا اعتقاد دارم که منزل من به خاطراین خدمات مقدس وپاک است ( یکی ازاعضاء جامعه از شیراز)
خدمات جامعه مرتبا وبصورت بنیادی تغییرمیکند ودرطول زمان موثرتروکارآمدترمی شود.
- درابتدا بسیاری از افراد درمورد BIHE بی تفاوت بودند. درحالیکه درمورد اقدامات دیگر جامعه بهائی که به تحکیم کمک میکردندعلاقه نشان می دادند، زمان لازم بود تا درک کنند که( اقدامات درخصوصBIHE) محققا نیازمند تلاشهای هماهنگ زیادی است. نهایتا، تحصیل درBIHE به عنوان یک پاسخ مسالمت آمیز دربرابر دولت شناخته شد که سعی میکرد بهائیان رااز طریق خالی کردن ذهنشان حذف نماید .( عضو جامعه از تهران )
- ما دانشجو داریم، اساتید آماده هستند، اما اینها برای نگهداری از یک سیستم کارآمد آموزشی کافی نیست . BIHE مخصوصا به حمایت جامعه وابسته است. ما به منابع مختلفی نیاز داریم ؛ مردمی که بتوانند کلاسهای درس را مهیا کنند ، مردمی که حمل ونقل راانجام دهند، کسانی که میزبان دانشجویان در طی شب باشندو غیره . فراموش نکنید که BIHEیک ساختمان ساده نیست ، به علل امنیتی همهء احباء نمی توانند خانه هایشان را دراختیار قرار دهند. بدون کمک ویاری جامعهBIHE هیچوقت نمیتوانست عمل نماید .( عضو جامعه از تهران )
موضوع سوم بسیج موفق حمایت جامعه از طریق بهائیان دانشگاهی مقیم خارج ازایران را نشان می دهد .
هرکدام از پنج دپارتمان برای تخصصهای آکادمیک نه تنها از اساتید داوطلب، بلکه از یک گروه گمنام از بهائیان دانشگاهی در آمریکای شمالی، اروپا واسترالیا بهره مند می شدند .این دانشگاهیان خارجی آخرین کتب ومقاله های تحقیقی را می فرستادند، هرچند وقت یکبار به عنوان اساتید میهمان از ایران بازدید می کردندو بصورمختلف حمایت تکنیکی و آموزشی خود را دراختیار می گذاشتند .
همانطورکه ازمتن خاطرات چاپ شده درمجلهء ایرانیان سال 1999 مشخص می شود ، BIHEنمونه ای از افتخارو دستاوردهای جامعه شد .
من مجددا چهارسال قبل به ایران رفتم . بار دوم که وارد خانهء پدری شدم به سرعت تغییری را مشاهده کردم . اتاق زیرزمین جائی که من چمدانهایم را نگاه می داشتم ، تمیز، رنگ شده وبا صندلی هائی مرتب، دورتادور اتاق، خیلی مانند کلاس درس به نظر می آمد . پوسترهای آموزشی روی دیوارنصب شده بودوکارگاه پدرمن بصورت غیرطبیعی تمیزو تمام ابزارآلات روی نیمکت برطبق اندازه ونوعشان مرتب شده بودند . کف اتاق جارو شده بودو ا ره ها برق می زدند.علاوه براین یک خانم ناآشنا دراتاق خواهرمن اقامت داشت . پدرم گفت کلاس درس وکارگاه برای دانشگاه آزاد ، وخانمی که دراتاق خواهرت است دانشجوی سال اول حسابداری ازشمال ایران است من پرسیدم دانشگاه آزاد؟ وفکرکردم پدرم سربه سرم میگذارد. او گفت : بله این یک دانشگاه بهائی است .پدرم باچنان رضایت قلبی وغروری جواب داد که به سرعت دریافتم که شوخی نمی کند.
BIHE درایجاد یک شبکه حمایت اجتماعی در جائی که هرکس برای کمک ویاری دعوت وتشویق می شد موفق گشت .
دانشگاه ثمره عشق و زحمت جامعه ای درمحاصره بود. این بهائیان از اینکه بنشینندواجازه دهند که جوانان ، ارزشمندترین دارائی ایشان ، پژمرده شوند خودداری کردند . BIHE انرژی اجتماعی جامعه را درراه یک تجربه از برقراری ارتباط مثبت ، تاء ثیربخشی وحق مالکیت جامعه به جریان انداخت. حمایت ازBIHE فراگیرشدوداستانهای خدمات افراد مووضوع صحبت مهمانیهاومجالس واخبار داخلی گردید.
نتیجه گیری
BIHE پیش نیازهای یک توسعهء معتبروپایدار درسازمانهای چامعهء مدنی، محلی که به احتیاجات ذهنی، روانی واجتماعی اعضاء یک گروه اقلیت پاسخ می دهد، را نشان داده است .BIHE یک اقدام اجتماعی مشارکتی است که با استفاده از ایمان به عنوان یک نیروی اجتماعی قادرشد تا یک موء سسه تحصیلات عالیه مبتکر وغیرمتمرکز وجدید را ایجاد نماید. حس مالکیت اجتماعی را به وسیله استقبال از خدمات وسیع محلی (نه فقط نخبگان منتخبی که به وسیله دانشگاه استخدام شده اند)، بوجود آورد.

BIHEیک ابتکار شخصی اجتماعی- فرهنگی ومناسب است زیرا که به پروژه های آموزشی درایران بسیار بها داده می شود. فعالیتهایBIHE، علیرغم فشارهای سیاسی اجتماعی محرومیت وجداسازی، انسجام جامعه بهائی را قدرت بخشید ومتحد ساخت. باتشکیل یک شبکه ملی وبین المللی از بهائیان وغیربهائیان دانشگاهی، منابع را برای پایداری لژستیکی و آکادمیک بسیج نمود.
BIHEبوسیله ایجاد یک فضای معنا، مراقبت و تعلق مثبت به یک عامل بقاء اجتماعی- احساسی تبدیل شد به همان میزان که کیفیت فراهم نمودن یک شبکه حمایت اجتماعی، در خاطر دانشجویان، اساتید و پرسنل باقی خواهد ماند، حداقل به همان اندازه، دستاوردهای آشکارا قابل توجه آن درحوزه های کارائی مدیریتی وبرتری آکادمیک به خاطر سپرده خواهد شد.همانگونه که روانشناس اروین استابز درسال 2002 بیان داشت که:
...تکمیل احتیاجات اساسی، پیش نیازهارا فراهم میکندوتاآنجا پیش می رودکه به خلق ، مراقبت ونوع دوستی منجر می شود. علائق مثبت منجر به بهادادن به مردم می شودکه در نتیجه همدلی و دلسوزی را امکان پذیر می سازد.احساس امنیت وهویت مثبت، تمرکز فرد را برخودش و احتیاجات شخصی خود تقلیل می بخشدو احتمال پذیرش برای احتیاجات دیگران را به وجود می آورد. احساس موءثر بودن وقدرت کنترل، به مردم درجهت تکمیل اهدافشان کمک می کند وهمین،احتمال پذیرش دیگران را بالاترمی برد. احسا س موءثر بودن به مردم این امکان را می دهد که براساس حس نوع دوستی وهمدلی عمل نمایند . یک درک واقع گرایانه ازعالم وقتی که تا حد متعادلی بخشنده و خیراندیش باشد ، شرایط بهتری رابرای مردم فراهم می سازد تا نوع دوستی وهمدلی را درعمل به ظهور برسانند. ( صفحه 63 )
رهبران گروههای اقلیت، چه قومی، مذهبی، فرهنگی یا جنسی بایستی که مرتبا در جستجوی الگوئی باشند که ابزار حفظ جامعه به دست خود را فراهم سازد. BIHE به این بحث در مقام یک مورد تحقیق و بررسی کمک می کند که چطور از عهده شرایط فشارهای سیاسی اجتماعی برآئیم، جان به دربریم و شکوفا گردیم.
حتی برای اقلیتهائی که تحت یک شرایط دوستانه عمل میکنند،BIHEدرسی برای فراگرفتن می آموزد که چگونه با خلق و بسیج فضاهای اجتماعی به افزایش توانایی جوانان، آموزش مشارکتی، ایجاد هویت مثبت، ایجاد انسجام اجتماعی وغرور جامعه نائل گردیم.
BIHE نشان می دهد که چگونه موء سسات متعلق به جامعه ، جوامع را عهده دار مسئولیت خودشان میکنند. آنها جوامع را به این چالش می اندازند که از منابع واستعدادهای خود استفاده نمایند. آنها مجاری هستند برای اشتغال اجتماعی و توسعهء توانائیها. آنها ارتباط مثبت وبرتری شخصی را از طریق خدمات جامعه پرورش می دهند. آنها قابلیت این را دارند که روح نباض سیستم جامعه شوند.
فردریک افولتر، فارغ التحصیل مرکز آموزش بین الملل دانشگاه امهرست ایالت ماساچوست می باشد. تخصص او در زمینه آموزش و به حرکت درآوردن جامعه و دگرگونی یادگیری است و مقالات متعددی را در خصوص ابعاد سیاست احساسی-اجتماعی روند توسعه اجتماعی-اقتصادی منتشر کرده است.
موسسه تحصیلات عالی بهائی درایران
مرکز آموزش بین الملل
دانشگاه ماساچوست امهرست
منبع انگلیسی مقاله:
DIASPORA INDIGENOUS AND MINIRITY EDUCATION J (1) 67-77
COPYRIGHT @ 2007 LAWRENCE ERLBAUM ASSOCIATION INC.

نظر خود را بنویسید


افتخار

نازنين
ارسال شده در : 1386/3/29

من از تمام نكات ذكر شده، در دفترم نت بردشتم. :)( تا هميشه يادم بماند اين موسسه از كجا به كجا رسيده و همواره با وجود برخي مشكلات، قدرش بدانم!!!)
هميشه افتخار كرده ام كه دانشجوي موسسه اي هستم كه همه با عشق در آن فعاليت مي كنند و از منبعي نيرو ميگيرند كه هر چه مي گذرد نيرو و عظمتش بيشتر جلوه مي كند!!!

آرزو مي كنم همواره پيشرفت كند!!! مشكل دارد ولي ايمان دارم كه ذره ذره بهتر و بهتر مي گردد. اين را با تمام وجودم در يكسال گذشته حس كردم!!
از شما هم به خاطر اين سايت فوق العاده ممنونم!! واقعا ً ممنونم!!

منبع

م.ی
ارسال شده در : 1386/3/28

لطفا منبع اصلی این مقاله را معرفی یفرمایید.
پایگاه الکترونیکی شما بسیار خوب و مفید است. موفق باشید.

دیدگاه یکی از اساتید و بنیانگزاران اولیه

عطارد
ارسال شده در : 1386/3/5

فکر تاسیس این دانشگاه در ایران مقارن با بحبوحه بلایا و فشارها و اعدامهایی بود که تعدادی از بهاییان ایران را قربانی و شهید نمود. در این زمان این تصمیم که در آن شرایط بسیار دور از ذهن بود با هدایات بیت العدل اعظم اتخاذ گردید. دانشگاه بدون امکانات و مکان و استاد و امنیت ، دانشگاهی در منازل و بصورت غیر متمرکز و نیمه حضوری و با شبکه ارتباطی بسیار ضعیف از نظر امکانات حتی در سطح تماسهای تلفنی که کاملا مورد کنترل قرار میگرفت.
در یکی از جلسات اولیه یکی از همان اساتید اولیه که اکنون از عالم بالا به این موسسه مینگرند، در کمال اطمینان این نکته را اشاره فرمودند که بسیار به آینده این دانشگاه خوشبین و مطمئن هستند. اساتید این دانشگاه بخاطر پول تدریس نمیکنند، دانشجویان نیز بخاطر مدرک درس نخواهند خواند. یک چنین دانشگاهی مطمئنا مشمول تاییدات حضرت بهاالله خواهد بود. الحمدلله که بینش عمیق و آخربین آن استاد فقید در حال حاضر به عمل رسیده است و شاهد آن هستیم که چگونه این عشق سرشار در این سیستم دانشگاهی همراه با انظباط آکادمیک از سوی دانشجویان و اساتید موج میزند. امیدواریم که این دانشگاه هر چه سریعنر خدمات خود را در سطح وسیعتری به دیگر هموطنان خود گسترش دهد.