سایت نقطه نظر تلاشی برای رفع ابهامات و تعصبات عامه مردم راجع به دیانت بهائی است.
هفت آسمان و کرات آسمانی خارج از کهکشان خورشیدی (۱)
نوشته مایکل کِرتوتی (Michael Curtotti)(۲)
سوّم می ۲۰۱۷
ترجمه مهرداد جعفری
آسمان استرالیا در میان راه شیری قرار گرفته. راه شیری مجموعه ای ازسیارّه های نورانی درخشان بدنبال یکدیگر است که بصورت نواری در آسمان کشیده شده اند. ستارگانی دور دست که منبع دائمی نور میباشند که بی نهایت قدیمی تر از کره زمین ما میباشند که از نظر زمانی عمری بسیار کوتاه دارد. این ستارگان هیچ توجّهی به حوادث غیر مهمّه و جنگ و ستیز که در کره زمین میگذرد ندارند، ولی نکات بسیاری را به ما می آموزند. بسیار باعث تأسف است که امروزه حتی در عالم پیشرفته ما مشاهده ستارگان مشکل تر شده. مسلما بندرت میتوان شرایط زیبای طبیعی ستارگان را دید بخصوص برای افرادی که در یکی از شهرهای بزرگ زندگی می کنند.
با توجه و علاقه ای که به شب های آسمان داشته میتوان گفت که بیان زیر از حضرت بهاءالله یکی از بیانات مورد علاقه نویسنده است. حضرت بهاءالله به یکی از سؤالات که از حضورشان در مورد «افلاک» شده بود جواب مرقوم فرمودند. مطلبی بسیار قدیمی است که قرون گذشته از نظر علمی و مذهبی نحوه تشکّل کهکشان هم مطرح نموده بود. ولی جوابیه حضرت بهاءالله سائل را از تفکر در دوران قرون گذشته کرات آسمان خارج ساخته و به سوی تحقیقات ایّام آشنای قرن بیست و یکم سوق می دهد: بسوی کرات خارج از کهکشان خورشیدی.
« و اینکه از افلاک سؤال نمودید اوّلاَ باید معلوم شود که مقصود از ذکر افلاک و سماء که در کتب قبل و بعد مذکور چیست و هم چنین ربط و اثر آن به عالم ظاهر به چه نحو، جمیع عقول و افئده در این مقام متحیّر و مبهوت، ما اطّلع بها الاّ الله وحده، حکما که عمر دنیا را به چندین هزار سال تعبیر نموده اند در این مدّت سیّارات را احصاء ننموده اند، چه مقدار اختلاف در اقوال قبل و بعد ظاهر و مشهود و لکلّ ثوابت سیّارات سیّاره، خلق عجز عن احصائه المحصون.»(۳)
این بیان مبارک از چند نظر قابل اهمیّت است. حضرت بهاءالله مشفقانه طرز تفکر را از استباط افلاک از یک جهت کلاَ به جهتی دیگر هدایت فرمودند. حضرتشان نظریه در مورد «افلاک» (که برای قرون متمادی مورد قبول بوده) مردود محسوب نفرمودند ولی توجّه وی را به سؤالاتی دیگر جلب می کنند. در حالی که جوابیه مشروحی عنایت نمی فرمایند ولی نظریه قدیمی هم رد نکرده اند و تا حدّی به تفکرات امروزه مربوط است که محتاج به توضیحات بیشتری می باشد. حضرت بهاءالله به نشانه ها و علائم عرفانی در ارتباط به چنین پدیده ای اشاره می فرمایند . بعنوان مثال نظریۀ هفت آسمان هم مکرراَ در قرآن مجید ذکر گردیده.
در همین حال حضرت بهاءالله توجهی بخصوص به این سؤال نمی فرمایند ولی نکته خردمندانه دیگری را مورد پرسش قرار می دهند ـ و عمر کره زمین را فقط چند هزار سال ذکر می فرمایند. در قرن نوزدهم دانشمندان عمر کره زمین را بسیار بیشتر محاسبه کرده بودند ـ ولی چنین نظریه ای (با در نظر گرفتن تعصّبات مذهبی آن ایّام) بحث انگیز بوده. اگر جمال مبارک در این مقام اشاره ای به مباحثات دانشمندان و مذهبیون می نمودند می بایست موقعیت را در مقابل مقایسه با بسیاری متون ادیان سابقه مشخص می نمودند ـ که این موقعیت نحوه به کار بردن عملی چنین نظریه ای علمی خواهد بود.
همچنین نتیجه ای را که سائل مورد سؤال قرار می دهد بسیار قابل توجه است. متن بیان مبارک از خواننده می خواهد که به مشاهده کهکشان بپردازد ـ از خواننده می خواهد که روابط پدیده های طبیعی را مشاهده نموده تا استنباط بهتری پیدا نماید. نتایج مشاهدات ظاهری و دلائل ذکر شده در این بیان هردو بعنوان وسائل راه حل این سؤال پیشنهاد گردیده. علاوه بر این مشاهدات اشاره شده که کرۀ زمین قسمتی از سیستم متحد بزرگتری می باشد ـ به هر نحوی که کرۀ زمین بوجود آمده دیگر کرات هم به همان طریق بوجود آمده اند. در این جملات کوتاه براحتی می توان تطابق علوم و ادیان را مشاهده نمود: یکی از تعالیم اساسی حضرت بهاءالله.
آخرین جملۀ این بیان مبارک طرز تفکر را در این مورد تغییر می دهد با در نظر گرفتن اینکه امروزه از نظر علمی در قرن بیست و یکم زندگی می کنیم. بسیار باعث شعف است که در طول حیات شاهد تحقق یکی دیگر از بیانات مبارکه بود.
علیرغم دهه های متوالی سعی و کوشش هنوز تا دهۀ ۱۹۹۰ هیچ کره ای خارج از منظومۀ شمسی کشف نشده بود. گرچه بسیاری از این بابت متعجب بودند ولی نفوسی مصرحاَ اظهار نمودند که خارج از منظومۀ شمسی ما کرات دیگری هم موجود است.(۴) این اظهارات در آن ایّام قدمی فراتر از علوم موجود گذاشته بود.
امروزه شواهد فراوانی متزایداَ به موجودیت کرات دیگر اشاره می کند که سیّارات جهانی هستند. بر اساس بررسی های سفینه فضائی کپلر(Kepler) دانشمندان معتقدند که تمامی خورشیدهای موجوده در کهشکان دارای کُراتی هستند.(۵) علاوه بر این با مشاهدات بسیار دقیق تر دانشمندان به این نتیجه رسیدند که «گردش ستارگان و کرات بدور یکدیگر قانونی عمومی است و نه امری استثنائی.»(۶)
علوم هنوز نتوانسته که اثراتی از حیات در خارج از کرۀ زمین پیدا نماید ولی متزایداَ شواهدی بدست می آید که اثبات موجودیت حیات را در کرات دیگر می نماید. جواب این سؤال از نظر علمی محتاج زمان است. آنچه که در زیر ذکر می شود خلاصه ای است از اکتشافات علمی مربوطه در این باره. تمامی شرایط لازمه ادامۀ حیات در تمام کرات موجود است. هر کدام منطقه لازمه را دارند (goldilocks zone)(۷). هرکدام از این کرات مناطقی یخ زده دارند و بسیاری از ستاره های دنباله دار و اجرام فضائی هم در اطراف آنها در گردشند. هر دو کرات و دیگر اجرام بطور زیادی از یخ تشکیل گردیده و دارای شرایط دیگر حیات هم می باشند. این کرات مرتبا تحت اشعۀ شدید ماورای بنفش هستند که عامل تولید هیدروکربن های پیچیده می گردند که این خود بستری برای بوجود آوردن حیات های اولیه می باشد. این ستاره های دنباله دار و اجرام سماوی مرتبا با سرعت به قسمت های میانه منظومه های شمسی در حرکتند. تعداد بسیاری زیادی کرات و ماه های آنان کشف گردیده که در زیر پوسته سطحی خود ذخایر اقیانوسی از آب دارند که ممکن است بتوانند محیطی برای ادامۀ حیات بوجود آورند. حتی کراتی که شرایط بسیار شدید نامناسب برای ادامه حیات دارند (مانند کرۀ زهره) دارای مناطقی با اتمسفری مناسب برای حیات هستند. در نهایت علم بدانجا رسیده که ثابت می نماید حتی از نظر تئوری هم که شده ادامۀ حیات حتی در شرایط بسیار نامناسب امکان پذیر است. گرچه هنوز بشریت به یقین این مطلب نرسیده که حقیقتا «حیات» چیست و چگونه باید آن را تعریف نمود ـ بخصوص حیات در کرۀ زمین. ولی شواهدش تدریجا ظاهر می گردد ولی در حال حاضر باید بشریت کمی تأمل داشته باشد تا آنکه علوم بتوانند این سؤالات را جواب گویند.
پاورقی ها:
توجه: برای «محفوظ بودن حق چاپ» به اصل مقاله به انگلیسی مراجعه فرمائید.
(۱). این مقاله شمارۀ ۲۷ نویسنده می باشد.
(۲). مایکل کِرتوتی بمناسبت جشن دویستمین سالگرد تولد مبارک حضرت بهاءالله که در ۲۱\۲۲ اکتبر ۲۰۱۷ برگزار می گردد تعهد شخصی نموده که تا آن روز ۲۰۰ مقاله در مواضیع مختلفه دیانت بهائی بنویسد، برای اصل این مقاله ها به //beyondforeignness.org/ مراجعه فرمائید.
(۳). منتخباتی از آثار حضرت بهاءالله شماره ۸۳
(۴). A 1974 textbook Principal of Astronomy by Satnely Wytte
(۵). برای اطلاعات بیشتر بهuniverstoady.com مراجعه نمائید.
(۶). برای اطلاع بیشتر مراجعه کنید به وب سایتِ //arxiv.org/
(۷). اشاره به داستانی برای کودکان است که دختری بنام گلدی لاک وارد منزل سه خرس در جنگل می شود و بعد از امتحانات به این نتیجه می رسد که یکی از سه تخت خواب آنان تمام شرایط خوابیدن اوّلی را از هر نظر دارد در حالیکه آن دوی دیگر هر کدام بنحوی برای استراحت نیستند.
نظر خود را بنویسید