سایت نقطه نظر تلاشی برای رفع ابهامات و تعصبات عامه مردم راجع به دیانت بهائی است.
معبدی در شرق- اوّلین مَشرِقُ الاَذکارِ مَحَلّی در باتامبانگ، کامبوج (۱)
نوشتۀ مایکل کِرتوتی (Michael Curtotti) (۲)
دوّم سپتامبر ۲۰۱۷
ترجمۀ مهرداد جعفری
روز گذشته روزی فراموش نشدنی و برجسته بود- روز افتتاحیۀ اوّلین مشرقُ الاَذکار مَحلّی در شهر باتامبانگ در کشور کامبوج، که در تاریخ عالم انسانی ثبت گردید. ساختمان این بنا تحقّق فرمودۀ حضرت بهاءُالله در کتاب احکام یعنی «کتاب مستطاب اَقدَس» می باشد که:
«یا مَلَأ الاِنشاءِ عَمِّرُوا بُیوتاً بِأکْمَلِ ما یُمْکِنُ فِی الاِمکانِ بِاسْمِ مالِکِ الأدْیانِ فِی البُلدانِ.» ۳ [مضمون به فارسی: ای مردم بیوتی به کامل ترین شکل ممکن در عالم اِمکان به نام مالکِ ادیان در شهرها بسازید.]
این بیانات مبارکۀ حضرت بهاءُالله منحصراً خطاب به گروهی خاصّ از انسان ها نیست. درب های چنین مَشرقُ الاَذکارهایی به روی تمامی مردم جهان باز است و کتب مقّدسۀ دیگر ادیان را هم در چنین معبدی می توان مطالعه نمود. چنین اقدام اوّلیۀ مردم باتامبانگ بِنَفسِه شاهد این عمومیّت می باشد. انتخاب شهر باتامبانگ بر اساس نظریۀ پیشرفت و توسعۀ توأمان خدمت و عبادت در آن منطقه بوده.
اگرچه مشرقُ الاَذکار کامبوج اوّلین مشرقُ الاَذکارِ مَحَلّی است که ساخته شده ولی قبلاً در عرض دهه های مختلف با صبوری و تحمّل شدائد فراوان نهایتاً مشرقُ الاَذکارهای قارّه ای در قارّات آمریکای شمالی (۱۹۵۳)، افریقا (۱۹۶۱)، استرالیا (۱۹۶۱)، اروپا (۱۹۶۴)، آمریکای مرکزی (۱۹۷۲)، جزائر پاسیفیک (۱۹۸۴)، شبه قارّۀ هندوستان (۱۹۸۶) و آمریکای جنوبی (۲۰۱۶) مرتفع گردیده.
ساختمان مشرقُ الاَذکار کلاً دارای اصول و اساسی بسیار شبیه یکدیگر می باشند (سالنی در میان که به دور خود نُه درب دارد) ولی تمامی این ساختمان ها هر کدام شخصیّت خویش را داشته و به نحوی بدیع و شکیل ساخته شده اند و در هر کدام نشانه ای که مَحَلِّ عبادت است در خویش دارند. زبان های مختلف و موسیقی های متنوّع در هر کدام به کار گرفته می شود- که هم مَحَلّی و هم بینُ المللی می باشند. در زیر در قسمتی از پیام «بیتُ العَدلِ اَعظم» //noghtenazar.org/node/1641 برای افتتاحیۀ مشرقُ الاَذکارِ باتامبانگ چنین آمده است:
«بس برازنده و شایسته است که گرامیداشتِ این لحظۀ خاصّ تاریخی در منطقهای صورت میگیرد که ارتباطی دیرینه و افتخارآمیز با اَمرِ اِلهی [دین بهائی] دارد، چه که حتّی در زمان حیات حضرت بهاءُالله پیام مبارکش تا نواحی جنوب شرقی آسیا رسیده بود، پیامی که همۀ مردمان را به فعّالیّت در راه صلح و اتّحاد دعوت مینمود و البتّه لزوم و فوریّتش نهایتاً در طیّ سالهای متمادی بعد شدّت یافته است. آیا عدمِ اتّحاد موجب شدّت بحرانها و اختلافاتی نیست که جهان را مبتلا ساخته است؟ آیا عدمِ اتّحاد رنج و مشقّاتی را که بسیاری از مردمان با آن مواجهند تشدید ننموده است؟ الحمدُ لِله که مردمان پاک دل کشور کامبوج که خود مصائب زیادی متحمّل شدهاند با چنین اشتیاقی به دعوت جمال قدم [حضرت بهاءُالله] پاسخ میگویند. آنان مُجِدّانه میکوشند تا به مددِ نیروی اتّحاد، نفوس را با آموزش مادّی و معنوی تعالی بخشند و مردمان را قادر سازند تا قابلیّت خدمت را در خود پرورش دهند. احبّای کامبوج براستی جزو نفوسی کوشا و پیشرو در مرزهای یادگیریِ عالَمِ بهائی برای ایجاد جوامعی استوار بر بنیانی پایدار هستند.
... نقشۀ این بنا که کار یک معمار ماهر از اهالی کامبوج است وقار و زیبایی فرهنگ آن ملّت را بازتاب میکند؛ فنون جدید در آن به کار برده شده ولی با طرحهای سنّتی منطقه در هم آمیخته است و به یقین متعلّق به سرزمینی است که از آن برخاسته است. این معبد حتّی قبل از افتتاحش موفّق شده آگاهی کسانی را که در ظِلِّ آن ساکنند دربارۀ موضوعی که جزو لاینفکِّ مشرقُ الاَذکار است، یعنی جداییناپذیری عبادت و خدمت در حیات جامعه، افزایش دهد و درک بیشتری را نسبت به اهمّیّت اتّحاد به وجود آورَد که حال با عبادت به صورت جمعی در درون مشرقُالاَذکار تقویت خواهد شد.» ۴
در خاتمۀ اصل این مقاله به زبان انگلیسی چند فیلم کوتاه که نشان دهندۀ مشرقُ الاَذکارهای مختلفۀ قاره ای می باشند آورده شده است. در این لینک ها:
//news.bahai.org/story/1191/
//www.youtube.com/watch?v=yNlIo7ehMKk&feature=youtu.be
//www.youtube.com/watch?v=ooba1N7LUNA&feature=youtu.be
//www.youtube.com/watch?v=6yGWz7B8FEU&feature=youtu.be
پاورقی ها:
توجّه: برای «محفوظ بودن حقّ چاپ» به اصل مقاله به انگلیسی مراجعه فرمائید.
(۱). این مقالۀ شمارۀ ۱۴۶ نویسنده می باشد.
(۲).مایکل کِرتوتی به مناسبت جشن دویستمین سالگرد تولّد مبارک حضرت بهاءالله که در ۲۱\۲۲ اکتبر ۲۰۱۷ برگزار می گردد تعهّد شخصی نموده که تا آن روز ۲۰۰ مقاله در مَواضیع مختلفۀ دیانت بهائی بنویسد. برای اصل این مقاله ها به: //beyondforeignness.org/ مراجعه فرمائید.
(۳). کتاب مستطابِ اَقدس، بند ۳۱.
(۴). پیام «بیتُ العَدلِ اَعظم» خطاب به شرکت کنندگان در برنامۀ افتتاحیۀ مشرقُ الاَذکار باتامبانگ
//www.payamha-iran.org/node/251
نظر خود را بنویسید